Almedina Omanović - učenica generacije
Objavljeno: 19. maj 2019. | Pogledano: 681 puta
„Znam da ću se rado sjećati Druge gimnazije kao odlične podloge u znanju za nastavka svog obrazovanja, ali više zbog odličnih predavanja svojih profesora i profesorica na čemu sam im veoma zahvalna, kao i zbog mogućnosti sticanja brojnih prijateljstava širom Bosne i Hercegovine koje mi je podarila srednja škola.
„Znam da ću se rado sjećati Druge gimnazije kao odlične podloge u znanju za nastavka svog obrazovanja, ali više zbog odličnih predavanja svojih profesora i profesorica na čemu sam im veoma zahvalna, kao i zbog mogućnosti sticanja brojnih prijateljstava širom Bosne i Hercegovine koje mi je podarila srednja škola. Moja poruka svima onima koji još uvijek uživaju u pohađanju srednje škole, a i koji možda to ne vide na taj način, jeste da iskoriste svaku priliku koja im se pruža, da se uporno bore za svaki svoj cilj jer sami odlučuju koji je njihov maksimum, te da hrabro mijenjaju svijet oko sebe čineći ga boljim mjestom. 
Druga gimnazija nudi širok spektar sekcija i dodatne nastave iz pojedinih predmeta, pa sam pohađala Dodatnu nastavu iz matematike, fizike, engleskog jezika, njemačkog jezika, Sekciju informatike, Novinarsku sekciju, Ekološku sekciju, Muzičku sekciju itd. U prvom razredu sam bila član Vijeća učenika škole, dok sam u trećem razredu odabrana za predsjednika istog, te tako postala član  Skupštine Vijeća učenika Grada Mostara, a zatim i član Upravnog odbora. 
Trenutno sam izabrana i za učenicu generacije u Drugoj gimnaziji što mi čini posebno zadovoljstvo. Život mladih od 6 do 18 godina se obično svodi samo na obrazovanje, ali to naravno ne mora biti konstantno učenje školskih predmeta, već se upravo dani provedeni u školskim klupama mogu pretvoriti u one najljepše kojih se kasnije rado sjećamo. Uz malo više truda, otvorenosti, želje za novim znanjem, te spremnosti da se steknu novi prijatelji koji su potpuno drugačiji od nas, ali uz odgovornost prema ispunjavanju obaveza, uspjeh je zagarantovan, prvenstveno onaj lični, pa onda i nešto što drugi znaju da primijete i pohvale"- kazala je Almedina Omanović učenica generacije. 

Almedina Omanović rođena je 2. januara 2000. godine u Mostaru. Osnovnu školu je pohađala u Bijelom Polju, te je nakon titule učenice generacije u svojoj osnovnoj školi dalje obrazovanje nastavila u Drugoj gimnaziji Mostar, matematičko – informatički smjer. Nakon brojnih kantonalnih, federalnih, pa i državnih takmičenja tokom osnovnoškolskog obrazovanja nastavlja nizati uspjehe i u srednjoj školi. Na školskim takmičenjima iz Matematike i Fizike osvaja prvo mjesto tokom 4 godine obrazovanja, prvo mjesto iz Hemije u prvom razredu, prvo mjesto na takmičenju „Obrazovanje bez diskriminacije", drugo mjesto na takmičenju iz Njemačkog jezika za četvrti razred i drugo mjesto na takmičenju iz Bosanskog jezika i književnosti, te učestvuje na školskim takmičenjima iz Engleskog jezika, Njemačkog jezika, Spelling Bee takmičenju itd. Na kantonalnim takmičenjima je učestvovala također svake godine sa sljedećim rezultatima: 
- 2. mjesto na Kantonalnim takmičenjima iz Fizike u prvom i drugom razredu (oblast A – Mehanika i termodinamika)
- 3. mjesto na Kantonalnom takmičenju iz Bosanskog jezika i književnosti u drugom razredu
- 1. mjesto na Kantonalnom takmičenju iz Matematike za treći razred
- 1. mjesto na Kantonalnom takmičenju iz Fizike za treći razred (oblast A)
- 2. mjesto na Kantonalnom takmičenju iz Matematike za četvrti razred
- 1. mjesto na Kantonalnom takmičenju iz Fizike u četvrtom razredu (oblast D – cjelokupna fizika)
Osim pomenutih uspjeha na takmičenjima u znanju, učestvovala je na Likovnom konkursu „Dani frankofonije", razmjeni učenika sa švedskom gimnazijom, literarnim konkursima za Dan nezavisnosti BiH, a u trećem i četvrtom razredu ostvaruje i značajne rezultate na općinskim debatama održanim na Pravnom fakultetu u Mostaru. Od svega treba posebno istaći Evropsku noć istraživača, učešće na projektu DOBA (simulacija rada državne vlasti), koji se održao u Sarajevu i kojim su prisustvovali učenici iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i učešće na STEM kampu u Konjicu sa 50 srednjoškolaca iz cijele države, a nakon toga u januaru 2019. učešće na Zimskom kampu fizike. Posebnu čast i zadovoljstvo predstavlja joj nagrada i priznanje Federalnog ministarstva za nauku i obrazovanje za jednu od najboljih učenika tokom školske 2016/2017. godine, a u školskoj 2018/2019. je od strane mreSVUBiH-a odabrana među 20 najaktivnijh srednjoškolaca Bosne i Hercegovine.
Almedinina aktivnost se ogleda i u završenoj Osnovnoj muzičkoj školi, svira klavir, te brojnim radionicama, projektima, kursevima, ali i radu u organizacijama poput AsuBiH-a, te Omladinskom savezu  Bijelo Polje, gdje je član Upravnog odbora.
Kolektiv Druge gimnazije Mostar upućuje iskrene čestitke Almedini Omanović na ostvarenim rezultatima i zasluženoj tituli učenice generacije sa željom da se uz dobro zdravlje i raspoloženje njeni uspjesi nastave i u budućnosti.