Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Objavljeno: 25. nov 2021. | Pogledano: 56 puta

  Mrkonjić Grad ili kako se još zvao Varcar Vakuf bio je pozornica jednog od najznačajnjijh događaja iz duge bosanskohercegovačke historije. U novembru 1943. godine nalazio se u centru slobodne teritorije. Prvim zasjedanjem ZAVNOBiH-a koje je održano 25. i 26. novembra 1943. godine predsjedavao je doktor Vojislav Kecmanović. Usvajanjem razolucije ZAVNOBIH-a zasjedanje je završeno.

„ Danas narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino predstavništvo ZAVNOBIH hoće da i njihova zemlja koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska nego i srpska i hrvatska i musimanska bude zbratimljena i slobodna Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata „.
 
 Ljubav prema domovini uz podsjećanje na historijske odluke ZAVNOBiH-a ukazuju na historijski kontinuitet i hiljadugodišnje postojanje države. Prirodne granice Bosne i Hercegovine koju čine Una, Drina, Sava i Jadransko more vijekovima su ostale nepromjenjene. To su historijske, geografske i političke granice. Ove granice priznavale su još u srednjem vijeku onovremene velesile, onda Osmansko carstvo, Austro-Ugarska a zatim i AVNOJ. Bosna i Hercegovina je država svih građana kako je to zvanično i potvrđeno odlukama ZAVNOBiH-a 25.novembra 1943. godine. Odlukama ZAVNOBiH-a se obnavljala država iz ranog srednjeg vijeka. Odluke ZAVNOBiH-a kao temelj bosanskohercegovačke državnosti obavezuju nas da poštujemo i čuvamo istinu o viševjekovnom identitetu bosanskohercegovačkog društva i države, ponosni na bogatstvo naših različitosti. 
 
Ovo je prilika da se sjetimo svih koji su utkali živote da Bosna i Hercegovina postane država kakvom su je vidjeli vijećnici ZAVNOBiH-a. Snaga i žilavost bosanskog čovjeka izrodila je nebrojene i neprocjenjive vrijednosti kojima se danas možemo i trebamo ponositi. 
 
Ljubav prema domovini ne smije ostati samo na riječima, ona se pokazuje djelima a brani znanjem. Jedno od naših važnih opredjeljenja jeste i razvijanje ljubavi prema domovini kod naših učenika. Cijeneći važnost ovog datuma učenici JU Druge gimnazije Mostar i Srednje medicinske škole organizovali su izložbu kreativnih radova u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.