Diploma DELF uručena učenici trećeg razreda Sunčici Ačkar tokom posjete francuske ambasadorice gđe Christine Toudic našoj školi
Objavljeno: 12. dec 2022. | Pogledano: 62 puta
DELF scolaire ili ispiti DELF u školskim ustanovama su zvanični ispiti francuskog ministarstva obrazovanja koji omogućavaju određivanje nivoa znanja francuskog jezika. Diploma Delf je usklađena s nivoima Zajedničkog evropskog okvira za žive jezike Vijeća Evrope. 

Šta je DELF?

DELF scolaire ili ispiti DELF u školskim ustanovama su zvanični ispiti francuskog ministarstva obrazovanja koji omogućavaju određivanje nivoa znanja francuskog jezika. Diploma Delf je usklađena s nivoima Zajedničkog evropskog okvira za žive jezike Vijeća Evrope. Diploma je međunarodno priznata i trajne je vrijednosti. Ova vrsta diplome se stiče u školskim ustanovama i polaže se pred komisijom Francuskog instituta  s kojim školska ustanova ima saradnju.

Svoje impresije o ispitu je iznijela učenica Sunčica Ačkar: Francuski jezik učim u Drugoj gimnaziji u Mostaru već treću godinu. Ispit DELF A1 sam polagala tokom drugog razreda ,u martu 2022.godine u prostorijama Francuskog instituta u Mostaru. Ispit se sastoji od četiri dijela: razumijevanje usmenog teksta, razumijevanje pisanog teksta, pismeno i usmeno izražavanje.

Upoznala sam se s ispitom DELF u našoj školi tokom prezentacije ispita  DELF predstavnika Francuskog instituta u B i H na času francuskog jezika. Koristila sam mogućnost da kao učenica Druge gimnazije u Mostaru pohađam pripremnu nastavu za ispit koju je držala lektorica Francuskog instituta Clelia Neguiral.

Proces priprema za polaganje ispita mi je pored  znanja iz gramatike, pravopisa i vokabulara  pružio i mogućnost  više spoznaja o francuskoj kulturi kao i historijskim zanimljivostima ove zemlje.

Moje iskustvo je uistinu bilo pozitivno, nastavit ću se polaganjem ispita na višim nivoima znanja  a polaganje DELF ispita bih preporučila mojim vršnjacima.