FIT Coding Challenge
Objavljeno: 9. jun 2022. | Pogledano: 246 puta

Naš profesor Anes Hadžiomerović i učenice Merjema Pajić i Lejla Nuhić, članice CERIT-a osvojili su nagradu FIT-a za primjenjivost proizvoda na FIT Coding Challenge-u u kategoriji Smart Living and Innovations.

FIT Coding Challenge je prerastao u jedno od najistaknutijih takmičenja iz oblasti programiranja na području Bosne i Hercegovine, pa i šire. Ovogodišnje takmičenje je privuklo učesnike iz drugih bosanskohercegovačkih gradova, a omogućili smo i učešće zainteresovanim kandidatima iz regije.

Naš profesor Anes Hadžiomerović i učenice Merjema Pajić i Lejla Nuhić, članice CERIT-a osvojili su nagradu FIT-a za primjenjivost proizvoda na FIT Coding Challenge-u u kategoriji Smart Living and Inovations. Svi učesnici takmičenja imali su priliku upoznati vodeće poslodavce iz oblasti informacijskih tehnologija. Naše učenice i profesor Anes skreću pažnju na opredijeljenost Druge gimnazije za razvoj robotike i IT tehnologija za samostalnost učenika u akademskoj zajednici.

Coding Challenge (CC) je projekat koji ima takmičarski karakter, a pokrenut je 2008. godine sa osnovim ciljem da studente podstakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja. Na samom početku, pravo učešća na takmičenju su imali samo studenti prve godine Fakulteta informacijskih tehnologija koji su projekat mogli prijaviti samostalno ili u timu od 2 člana. Prijava projekta je podrazumijevala definisanje naziva projekta, članova tima, osnovne ideje i planiranih funkcionalnosti. Tokom izrade projekata studenti su razvijali funkcionalan C++ program koji bi se na kraju školske godine javno prezentovali, a članovi najboljih timova primaju skromne nagrade.

Zbog velikog interesovanja za FITCC, od 2012. godine je odlučeno je da se svim srednjoškolcima i studentima (pojedincima i timovima), koji žele iskazati svoju inovaciju i sposobnost, omogući da budu dio FITCC-a.