OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!
Objavljeno: 24. nov 2021. | Pogledano: 55 puta

25. novembra svake godine obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine - Dan državnosti.

Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Danas je u našoj školi putem razglasa održan program povodom ovog, za nas vrlo značajnog datuma. Program su pripremili učenici Anela Tule, Adna Ćesić, Dženis Gadara, Aldina Kurtović i Amila Tucović zajedno sa profesoricama Elvirom Isaković Hrle te Amnom Sefo.

Pored školskog programa, učenice naše škole Hana Juklo, Amila Eminović i Azra Bašić učestvovale su u obilježavanju Dana državnosti na nivou Grada Mostara. Program je upriličen u Narodnom pozorištu u Mostaru a učestvovale su 22 osnovne i srednje škole.

Čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine svim učenicima, roditeljima te uposlenicima Druge gimnazije Mostar uz želju da svakim danom gradimo jedinu nam domovinu te budemo pozitivna promjena koju želimo vidjeti.