Sekcija Francuskog jezika na Festivalu frankofonog teatra
Objavljeno: 14. maj 2019. | Pogledano: 292 puta
U organizaciji Francuskoga instituta u Bosni i Hercegovini 9. i 10. maja u Lutkarskom pozorištu u  Mostaru održan je regionalni Festival školskog frankofonog teatra.
Pored učenika Druge gimnazije, Gimnazije Mostar i Gimnazije „Obala" iz Sarajeva, na dvodnevnom festivalu su učestvovale školske trupe iz  Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. 
Tema ovogodišnjeg festivala je Europa, a cilj je istaknuti evropske kulturne i jezičke raznolikosti. Festival frankofonog teatra je pokrenut 2009.godine, ove godine je okupio stotinjak učesnika, a riječ je o srednjoškolskim trupama koje izvode predstave na francuskom jeziku. U sklopu Festivala, francuski režiser i dramski pedagog Jean-Luc Ollievier  je održao teatarske radionice na temu „Od teksta do scene" namijenjene učenicima i profesorima.Svi učesnici festivala posjetili su i Muzej Herzegovine u Mostaru.
Festival je otvorila ispred Ministarstva obazovanja, nauke, kulture i sporta HNK gđa Emina Jusufbegović , a festival je  zatvorio ambasador Francuske u BiH, gospodin Guillaume Rousson uručivši svakom učesniku prigodnu plaketu.
Našu školu su dostojno predstvaljale učenice Hana Terzić, Mia Elezović, Lubna Ćurić, Amina Zekić, Samra Žujo, Sara Vejzović, Emela Piralić i Hana Hadžović kroz igrokaz „Amis pour L'Europe". Dekor za scenu su naslikale učenice Vanja Demirovski i Hana Hadžović.