Svečano otvoren Park Dalide Bebanić i dodijeljene nagrade najboljim učenicima
Objavljeno: 11. jun 2021. | Pogledano: 368 puta
U školskom dvorištu 10. juna 2021. godine upriličeno je svečano otvaranje parka koji nosi ime naše prerano preminule bivše učenice Dalide Bebanić. Školsko dvorište koristi se za nastavne i rekreativne aktivnosti a uređuju ga aktivno i obostrano Srednja medicinska škola Mostar i Druga gimnazija Mostar u sklopu projekta kojim rukovodi profesorica Mira Đajo-Begić, ujedno i inicijatorica imena parka.
Dalida Bebanić završila je Drugu ginaziju u generaciji 2013/2014. godine, ali nažalost, bitku sa okrutnom bolešću izgubila je godinu dana kasnije. Dalidina želja za obrazovanjem bila je jača od bolesti i boli koji su bili njeni stalni pratioci. Ta lijepa, nježna, plemenita i odlična učenica za četiri godine gimnazijskog školovanja nikada nije stala na svoju nogu, a uz pomoć štaka je pohađala nastavu u učionici na prvom spratu jer nije željela da se odjeljenje zbog nje premješta u prizemlje. Pored nje u učionici je uvijek stajala i stolica za njenu gipsom umotanu nogu. Nikada nije bila nespremna za nastavu, nikada se nije žalila, redovno je izvršavala sve svoje školske zadatke i širila vedrinu svojim osmijehom. Izostajala je samo za vrijeme operativnih zahvata a o svojim zdravstvenim problemima nije govorila. Srednjii red, prezadnja klupa, nježna djevojčica, guste, valovite, crne kose i bijelog lica okrunjenog pjegicama, podsjećala je na Klaru iz romana Hajdi Johane Spiri. Školski park sa ponosom će nositi  ime ove djevojke koju je bolest prekinula u ostvarenju svojih snova, bit će simbol snage, istrajnosti i velikod herojstva budućim generacijama.
U Dalidinom parku okupili su se na zajedničkom druženju profesori i učenici koji su ostvarili zapažen uspjeh u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Braniteljima boja Druge gimnazije direktor Tabaković i pedagogica Zibica su uručili priznanja. Cilj druženja uz zajednički roštilj bilo je predstavljanje aktivnosti i planiranje novih projekata i međsobno upoznavanje i povezivanje u svrhu osmišljavanja novih projekata i aktivnosti u narednoj školskoj godini. Misija Druge gimanzije je okupljanje kako bi se osjetilo zajedništvo kako nastavnog osoblja tako i zajedništvo sa učenicima, upoznali novi članovi i djelovalo timski. Neformalni team building pokazao je zajedničko djelovanje u pripremanju hrane, serviranju i pospremanju u kome su svi učestvovali i dali doprinos a uz prijatno druženje i aktivnosti rodile su se i nove ideje za budući zajednički rad.