O školi

Druga gimnazija Mostar danas ima sedamnaest (17) odjeljenja (od prvog do četvrtog razreda) i pohađa je 446 učenika.
 
Cjelokupni obrazovno-vaspitni proces odvija se u školskoj zgradi ukupne površine oko 1400 m2.
 
Druga gimnazija Mostar Druga gimnazija MostarDruga gimnazija Mostar
 
Objekat škole je prilagođen namjeni. Nastavni planovi i rogrami iskazuju specijalizovane kabinete i laboratorije za kvalitetno izvođenje nastave. Škola ima toplanu na tečno gorivo.

U školi se mogu realizovati Nastavni planovi i programi:
  • pedagoške gimnazije
  • filološke gimnazije
  • matematsko-informatičke
 
KABINETI INFORMATIKE
Nastava se izvodi po novom planu i programu po japanskom modelu. Škola ima dva (2) kabineta informatike. Kabineti informatike su potpuno opremljeni prema najvišim standardima računara, projektorima, printerima i skenerom.
Na računarima je instaliran operativni sistem XP Professional. Svi računari su povezani na internet. U upotrebi su ASUS i CIBOX LCD monitori.
 
Kabinet informatike Kabinet informatikeKabinet informatike

KABINET HEMIJE I BIOLOGIJE
Nastava biologije i hemije izvodi se u kabinetu koji je adekvatno uređen i opremljen. Kabinet je opremljen laboratorijskim priborom, hemikalijama, grafoskopom, mikroskopima.
Uz kabinet se nalazi i nastavnički prostor u kojem je smješten laboratorijski pribor, mikroskopi, hemikalije i nastavna sredstva i učila za izvođenje nastave biologije i hemije.
 
Kabinet biologije i hemije

KABINET ZA NASTAVU STRANIH JEZIKA
Prošle godine škola je dobila i kabinet za izvođenje nastave stranih jezika. Učenici će dobiti priliku da rade u sjajnim uvjetima ponuđenim u ovom kabinetu i tako nadograđuju postojeće znanje stranih jezika. Kabinet nudi mogućnost upotrebe različitih multimedijalnih sadržaja, jer je pored standardnih opremljen i savremenim tehnološkim uređajima poput projektora, CD-playera, TV-a, videa, grafoskopa, računara.
Učenici su pokazali zanimanje, ali i izuzetan napredak u radu u novim uvjetima. Jedno je sigurno – nastava jezika treba da prati savremene tokove. Mi u tome ne zaostajemo!
 
Kabinet stranih jezika