Riječ direktora

Dragi učenici, profesori, roditelji i ostali prijatelji Druge gimnazije Mostar,
Čast mi je da vam se obratim i poželim vam dobrodošlicu na službenu stranicu naše i vaše škole.
 
Ono što vam Druga gimnazija Mostar prije svega može ponuditi jesu moderni odgojno-obrazovni procesi  koji su u skladu sa svim evropskim i svjetskim trendovima vezanim za srednjoškolsko obrazovanje.
Obrazovanje naših učenika je u rukama izvanrednog nastavničkog tima. Radni kolektiv je spoj mladosti i ambicija sa jedne, i iskustva sa druge strane, uz odlične međuljudske odnose i dobru radnu atmosferu.
 
Bogatstvo u smislu ljudskih potencijala, tj. kadra koji se konstantno usavršava i nadograđuje svoje znanje, te infrastukturnog potencijala, tj. novoizgrađene školske zgrade su uslovi koji daju vrhunske rezultate.
 
Pomenuta zgrada, u čijem okrilju se nalaze dvije srednje škole, Srednja medicinska škola Mostar i naša - Druga gimnazija Mostar, sagrađena je prvenstveno iz potrebe da se pruži adekvatan prostor za rad za oko 900 učenika, ali je i rezultat dugogodišnjeg napora i istrajnosti, kako naših uposlenika koji su ukazivali na tu potrebu, tako i državnih zvaničnika iz oblasti obrazovanja koji su prepoznali važnost problema, te izgradnjom objekta riješili isti. Naši napori su trenutno usmjereni iznalaženju načina za izgradnju sale za tjelesni i zdravstveni odgoj te prikupljanju opreme za izvođenje kabinetske nastave. Želimo istaći da su neki kabineti, na naše veliko zadovoljstvo, već u funkciji, kao što je kabinet za održavanje nastave informatike i stranih jezika.
 
S obzirom da su učenici i učenice u središtu naše pozornosti, nastavit ćemo predano raditi kako bismo stvorili što bolje mogućnosti za razvoj njihovih intelektualnih sposobnosti, ali i ljudskih vrijednosti. U ovoj zahjevnoj i ambicioznoj misiji možemo uspjeti samo uz pomoć i saradnju roditelja i šire društvene zajednice. Jedan od ciljeva kreiranja ove stranice je upravo otvaranje prema lokalnoj i društvenoj zajednici, lakša i brža komunikacija, dostupnost informacija i mogućnost praćenja i analiziranja nastavnog programa i školskih aktivnosti.
 
Otvoreni smo za sve dobronamjerne i konstruktivne prijedloge, ali najviše računamo na pomoć roditelja koje ovim putem i pozivamo na saradnju kako bismo zajedničkim snagama radili za dobrobit njihove i naše djece.
 
Radimo, učimo i živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih! Gradimo svjetliju i bolju budućnost kroz obrazovanje!