Učenički radovi

Objavljeno: 5. jul 2020. | Pogledano: 45 puta

S ponosom dijelimo lijepu vijest da je učenica II2 odjeljenja Druge gimnazije Mostar Selma Maksumić, u finalu internacionalnog takmičenja iz kreativnog pisanja na engleskom jeziku (mikrofikcija) „Write It Up" u organizaciji International Burch University– Odsjek za engleski jezik i književnost, u kojem se našla sa još šest finalista, osvojila pobjedničko PRVO MJESTO i novčanu nagradu! Čestitamo našoj Selmi na ovom značajnom uspjehu i želimo joj još mnogo nagrada i spisateljskih ostvarenja u budućnosti!

Objavljeno: 12. maj 2020. | Pogledano: 209 puta
U vrijeme izolacije zbog Corone  nastojimo podsticati učenike na  razvijanje  kreativno-kritičkog mišljenja kroz primjenu različitih strategija. Jako smo ponosni na sve naše učenike što su pokazali spremnost i volju da rade na razvijanju svojih kompetencija.
Objavljeno: 13. nov 2019. | Pogledano: 244 puta

Prema romanu Stranac Alberta Camusa
Ena Balić IV 3


 

Objavljeno: 13. nov 2019. | Pogledano: 221 puta
Roman „Stranac" govori o društvu dvadesetog stoljeća te položaju običnog čovjeka u njemu. Autor Albert Kami istovremeno otvara mnogo životnih pitanja malog čovjeka. Iako sama knjiga nije toliko poznata običnim ljudima kao recimo Šekspirov „Hamlet" ipak ima ogroman kvalitet te kao takva zaslužuje poštovanje.  Pojavila se 1942. godine u vrijeme velikih društvenih turbulencija i Drugog svjetskog rata o čemu će kasnije biti govora.  Ali da pređem na stvar.
Objavljeno: 13. nov 2019. | Pogledano: 194 puta
Nagrađeni rad Amile Tucović drugom nagradom na literarnom konkursu povodom 21. rebiu-l-evvela.
Objavljeno: 8. nov 2019. | Pogledano: 239 puta
„ Ko oživljava moj sunnet - on me voli, a ko mene voli - bit će sa mnom u džennetu ", Muhammed a.s.
Objavljeno: 8. nov 2019. | Pogledano: 149 puta
Prva nagrada Harunu Šunji
Literarni rad Haruna Šunje na temu: „Tematska i motivska raznolikost u novelama Alije Nametka" osvojio je prvo mjesto na literarnom konkursu koga je povodom 8. septembra – Svjetskog dana pismenosti raspisao Pedagoški zavod Mostar.
Objavljeno: 10. feb 2019. | Pogledano: 3876 puta
„Derviš i smrt" je roman Meše Selimovića i zasigurno najznačajnije djelo u njegovom književnom opusu. Prema vrsti je psihološki i filozofski roman, čija univerzalnost nadilazi sve vremenske odrednice.
Objavljeno: 10. feb 2019. | Pogledano: 607 puta
Roman ''Derviš i smrt" djelo je bosanskohercegovačkog književnika i jedan je od najznačajnijih romana koji nosi svevremenu vrijednost.Njegova težina posljedica je Selimovićevih najdubljih emocija i bolnog trenutka u njegovom životu.
Objavljeno: 10. feb 2019. | Pogledano: 5183 puta
Roman „Derviš i smrt", napisao je srpski i jugoslovenski pisac Meša Selimović.  Roman je objavljen 1966. godine.  Ovaj roman ima autobiografsku pozadinu.