Budimo otvorenog srca i pomažimo s ljubavlju
Objavljeno: 29. dec 2019. | Pogledano: 480 puta
Djelić našeg slobodnog vremena nam ne znači mnogo, ali vrijeme utoršeno na kreativne radionice u Udruženju „Sunce" Mostar je neprocjenjivo a štićenicima omogućava veoma bitnu materijalnu potporu koju ostvaruju prodajom ručnih radova. 

Dana 26.12.2019.(četvrtak) učenice: Vanja Hadžimusić, Melisa Turajlić i Anisa Obad su nakon nastave posjetile Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim i kombinovanim teškoćama „Sunce" Mostar uz pratnju profesorice Emine Marić.
Krajnji cilj učešća u radionicama Udruženja „Sunce" je radost življenja i osjećaj da osobe intelektualnim i tjelesnim poteškoćama nisu same na ovom svijetu. Njima pokazujemo da su dio naših misli, gospodari djela našeg vremena.. 
Darivanje je smješteno u sferu srca, to jest osjećanja. Nije riječ o materijalnoj vrijednosti dara jer nekada neke poklonjene sitnice pamtimo cijeli život, a olako zaboravljamo velike vrijednosti. Sposobnost da uoči tuđu potrebu, da je zadovolji, čovjeku daje izraz ispunjenosti, smirenosti i blaženstva. 
Život je prekratak da bismo se zarobili u zlatnu kuglu egocentrizma i samoživosti, zato ne treba kriti kad nas neko obdari srećom i pažnjim. Važno je u sopstvenoj duši njegovati optimizam i humanost i lični trenutak radosti podijeliti sa drugim ljudima. Samo tako postajemo ispunjeni, sposobni da dajemo, dijelimo osjećanja kao i druga ljudska dobra. 
To je jedini put prema duhovnoj ravnoteži i rastu, jer život nije ništa drugo do darivanje i primanje darova a pokloniti djelić svoga slobodnog vremena članovima Udruženja „Sunce" pružit će vam neizmjerno iskustvo i radost, poručile su djevojke iz IV1.
Humanost se uči odmalena, učimo se odricanju od nečeg u korist drugog, ne očekujući zauzvrat protivuslugu. Humanost se većinom nosi od kuće a Druga gimnazija njeguje tu vrijednost kod svojih učenika kroz nastavne i vannastavene aktivnosti.